Sidebar

Autoritățile locale ale orașului Băicoi au luat toate măsurile pentru preîntâmpinarea apariției unor cazuri de coronavirus în orașul nostru. Primarul Marius Constantin a decis convocarea săptămânală a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, în vederea luării celor mai bune măsuri referitoare la coronavirus, dar și pentru evaluarea săptămânală a implementării măsurilor decise anterior.

Prima decizie de pe plan local a fost monitorizarea atentă a doi cetățeni chinezi, întorși la muncă la una dintre firmele de pe raza localității. Aceștia au fost izolați pentru 14 zile și, în fiecare zi, Poliția locală a verificat respectarea carantinei impuse. Din fericire, cetățenii chinezi nu au fost infectați cu coronavirus, astfel că, după 14 zile carantina a fost ridicată.

A doua decizie a fost amenajarea a două saloane de la Spitalul Orășenesc Băicoi pentru potențiale cazuri ce ar putea să apară. Saloanele au intrare separată, circuite separate de activitatea curentă a spitalului, respectându-se toate cerințele Direcției de Sănătate Publică Prahova pentru gestionarea din punct de vedere medical a situațiilor de îmbolnăvire cu virusul Covid-19. Spitalul este dotat cu toate echipamentele de protecție necesare pentru cei care ar intra în contact cu astfel de bolnavi. Ca o măsură suplimentară de protecție, tuturor vizitatorilor spitalului li s-a oferit, gratuit, câte o mască la intrarea în spital, cu rugămintea să o poarte cât timp se află în incinta spitalului. Regula impusă a fost în general respectată, mai puțin în cazul unor vizitatori care, speriați de criza de măști de protecție de pe piață, au plecat acasă cu toată cutia cu măști.

La Comitetul Local pentru Situații de Urgență au fost convocați toți directorii de școli și grădinițe și li s-a atras atenția că este o problemă foarte serioasă aceasta a coronavirusului și trebuie acționat prompt mai ales pentru prevenirea răspândirii bolii, atât cât se poate. Directorii de școli și grădinițe și-au asumat informarea cadrelor didactice și a personalului auxiliar din subordine privitoare la măsurile oficiale de prevenție care pot fi luate în acest caz. De asemenea, învățătorii și diriginții au fost instruiți să informeze și copiii, dar să organizeze ședințe cu părinții unde să fie prezentate în detaliu măsurile de prevenție comunicate de autoritățile îndreptățite. Bineînțeles, accentul a fost pus pe măsurile de igienă, măsuri simple, care sunt de ajutor în orice perioadă, nu numai acum, când există riscul răspândirii acestei boli. Asistenții medicali sunt obligați și ei să facă, în fiecare dimineață, triajul copiilor, astfel că cei care au semnele unor răceli sau gripe să nu fie introduși în comunitate și să fie îndreptați către medicii de familie sau pentru tratament la domiciliu. De asemenea, asistenții medicali sau învățătorii/diriginții trebuie să facă instructajul necesar pentru copii pentru spălarea pe mâini cât mai des.

O altă măsură care a fost luată a fost aceea de informare a cetățenilor asupra măsurilor comportamentale care trebuie urmate pentru prevenirea îmbolnăvirii și răspândirii acestui virus. Materialele oficiale puse la dispoziție de autoritățile statului au fost afișate în locuri vizibile în stațiile de autobuz, la magazine, școli, grădinițe și alte clădiri publice, în toate cartierele orașului, astfel încât la cetățeni să ajungă informația corectă, nu tot felul de exagerări și zvonuri care mai circulă pe internet.

De mai bine de 10 zile au fost comandate cantități mari de dezinfectanți și săpun lichid, pentru a fi distribuite la școli, grădinițe, biserici și alte locuri unde sunt aglomerări de persoane, însă, din păcate, este o criză mare pe piață și, deocamdată, achizițiile nu au putut fi încă realizate.

„Am avut destui cetățeni, în special părinți, care ne-au întrebat asupra comportamentului pe care trebuie să-l aibă ei, dar și asupra măsurilor pe care le-am luat noi. Am răspuns de fiecare dată cât am putut de repede tuturor solicitărilor, astfel încât să evităm orice stare de panică sau îngrijorare în rândul băicoienilor. Sper ca acest virus să ocolească orașul nostru, dar, dacă va apărea vreo situație neprevăzută, suntem pregătiți să acționăm astfel încât să stopăm răspândirea coronavirusului”, a precizat primarul Marius Constantin.

 

Direcția de Sănătate Publică Prahova informează despre ce înseamnă infecția cu coronavirus, detaliind și 10 elemente comportamentale care trebuie urmate:

  1. Spălați-vă mâinile de multe ori

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Dacă nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%. Spălarea mâinilor elimină virusul.

  1. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

  1. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel evitați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Mâinile intră în contact cu suprafețele contaminate de virus răspândindu-se în tot corpul.

  1. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție și spălați mâinile. Dacă în momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

  1. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul

Momentan, nu există cercetări științifice care evidențiază că folosirea medicamentelor antivirale pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționează doar împotriva bacteriilor, nu împotriva virusului. Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

  1. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19) sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic și cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

  1. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave

Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul în care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O călătorie recentă în China sau zonele în carantină din Europa, cu simptome respiratorii). Utilizarea măștii de protecție ajută și limitează răspândirea virusului, dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

  1. Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăiește mult timp pe suprafețe. Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

  1. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțin 14 zile

Perioada de incubație a noului coronavirus este cuprinsă între 1 și 14 zile. Dacă v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele în carantină din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele în carantină din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informațiile necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți șervețele de unică folosință și spălați bine mâinile.

  1. Animalele de companie nu transmit coronavirus

În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

 

Întrebări și răspunsuri despre coronavirusuri

Ce sunt coronavirusurile?

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri care determină infecții la om și animale, inclusiv la păsări și mamifere cum ar fi cămilele, câinii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om.

Aceste virusuri pot determina la om de la o răceală comună, la unele mai severe și chiar boli respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

Ce este SARS-CoV-2?

Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (Orasul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeași familie făcând parte și virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și pare să aibă caracteristici epidemiologice similare acestora.

Care este sursa acestui focar epidemic?

Epidemia din Wuhan a fost inițial legată de o piață mare de fructe de mare și animale, sugerând o posibilă cauză zoonotică. Cercetarea cauzelor epidemiei este în derulare.

Cum se transmite?

Se presupune că transmiterea este similară cu cea a MERS-CoV și SARS, pe cale respiratorie, prin picături de secreție, produse când o persoană infectată tușește sau strănută. Transmiterea este posibilă și când are loc contactul direct cu fluidele (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată.

Este considerată și transmiterea de la animale la om prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea, de aceea se recomandă evitarea contactului cu animale bolnave și aplicarea măsurilor generale legate de manipularea animalelor și produselor de la acestea, prepararea alimentelor.

Se transmite de la om la om?

Da, autoritățile din China au confirmat transmiterea de la om la om a noului coronavirus, inclusiv la personalul medical care a îngrijit bolnavi.

Care este perioada de incubație?

De la infectare până la apariția semnelor și simptomelor este o perioadă de 1-14 zile, în medie 7 zile.

Care sunt simptomele?

Infecțiile umane cu coronavirusurile comune sunt mai mult asimptomatice sau cu simptome clinice medii, semănând cu o răceală comună (tuse, febră, nas înfundat, etc.), însă au fost observate infecții severe și chiar fatale. Aceste virusuri sunt capabile să cauzeze la om infecții ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonii. Simptomele pentru infecția cu SARS-CoV-2 observate până acum au fost: febră, tuse, dificultate în respirație (dispnee).

Care sunt opțiunile de tratament?

Nu există un tratament specific (antiviral), de aceea se tratează simptomatic, în funcție de starea pacientului. Tratamentul de susținere (de exemplu oxigenoterapie, administrarea de lichide și tratament empiric) pentru persoanele infectate, poate fi foarte eficace.

Exista vaccin?

Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor.

Sursa: Curierul de Băicoi nr. 38, 29 februarie 2020

Acest site folosește „cookie”. Pentru mai multe informații, consultați „Politica de cookie”.